Modelspoorclub Maas & Waal

Modules

Lokomotieven

Goederenwagens

Gebouwen

Al het andere

Twee assige 5 tons goederenwagen serie G1- 8

 

Fabrikant: Nijmeegsche Machinefabriek

 

 

 

Deze serie gesloten goederenwagens werd gebouwd in 1902 door de Nijmeegsche Machinefabriek. Twee wagens werden in 1917 wit geschilderd om als melkwagens dienst te gaan doen. Dit betrof de G6; het nummer van de andere wagen is niet bekend. De serie werd in 1934 afgevoerd, maar de G2 stond in 1946 in erbarmelijke toestand nog in Nijmegen. Vermoedelijk is dit de gesloten goederenwagen, die tot in de jaren '50 achterin de remise van de GTN heeft gestaan als opslagruimte.

 

 

 

 

Tekening A. Dijkers

 

 

 

 

Goederenwagen G2 in 1946 in Nijmegen. Niet meer helemaal in nieuwstaat.....

 

 

 

 

Eén van beide melkwagens achter lok 2. Foto: Archief NVBS.

 

 

 

December 2007

 

De start van de eerste zelfbouw goederenwagens in schaal S. De horizontale planken zijn bij deze wagen nog in het styreen gekrast; alle volgende modellen worden gebouwd van Evergreen platen met plankenimitatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat, nog zonder opschriften en zonder weathering.

 

 

 

November 2008

 

Tijdens de modelspoortentoonstelling in Helmond op 1 en 2 november 2008 kon worden gewerkt aan de bouw van de G3 en de G6. De G6 was wit geschilderd voor het vervoer van melkbussen voor de melkfabriek in Afferden. De foto toont het bouwresultaat na 2 dagen van veel en gezellige gesprekken met collega-modelbouwers.

 

 

 

 

 

 

Stand maart 2011

 

Eindelijk zijn de beide wagenbakken uit 2008 weer eens ter hand genomen en zijn, op de daken na, afgebouwd. De onderstellen volgen zodra er weer een voorraad wielen en assen is.

 

 

 

 

 

 

Stand mei 2011

 

De beide bakken zijn toch weer uit elkaar genomen, omdat ze 3mm te breed waren. Beginnersfoutje; de wanddikte van de zijwanden was destijds niet afgetrokken van de kopwand........

 

 

 

 

Dat ziet er al veel beter uit.....De G6 wordt de witte melkwagens en de G3 wordt grijs. De eerstgebouwde G2 is te breed en zal de dagen onder de luifel van de goederenloods gaan slijten....

 

 

 

Stand 14-04-2014

 

De beide bakken G3 en G6 hebben inmiddels een dak gekregen, ze zijn geschilderd en aan de onderstellen wordt gewerkt. Zoals op deze pagina reeds vermeld betreft de G6 de witgeschilderde melkwagen.

 

 

 

 

De witte melkwagen G6, nog zonder aspotten, niet geweatherd, maar wel rijvaardig, tussen de CHG2 (links) en de GH1 (rechts) op het tramdepot.

 

 

 

Stand 02-06-2014

 

De beide bakken G3 en G6 zijn nu geheel afgebouwd en geweatherd, waarmee de bouw van deze wagens afgesloten is.

 

 

 

 

Een statiefoto van de gesloten goederenwagen G3 op het tramdepot Druten.

 

 

 

 

Een statiefoto van de witte melkwagen G6 op het tramdepot Druten.

 

 

 

Wordt vervolgd