Modelspoorclub Maas & Waal

Wie zijn we?

Wat doen we?

Wat hebben we?

M&W in Houten

Al het andere

Modelspoorbeurs Expo Houten 10 nov 2018

 

waarbij de MSC Maas en Waal aanwezig is met 'Burg Oberlöwenstein'

 

Tekst en foto's door Michel Turlings

 

 

 

 

 

De organisatie HOBMA Modelbouw van de Modelspoorbeurs Expo Houten heeft de MSC Maas en Waal uitgenodigd om de festiviteiten rond het 20-jarig jubileum van de beurs in Houten extra luister bij te zetten met onze N-spoorbaan Burg Oberlöwenstein.

Met behulp van al aanwezige clubleden werd de modelbaan op z’n plaats gezet en kon begonnen worden met het opbouwen en tentoonstellings-gereed aankleden van de modelspoorbaan en na een paar testrondes was de modelspoorbaan gereed voor de tentoonstelling.

 

Het meegenomen foldermateriaal heeft ook zijn diensten bewezen. Er is aan vier personen, die belangstelling toonden om lid te worden van de MSC Maas & Waal, een clubfolder meegegeven.

 

 

 

 

Nog even een laatste check. De treinen op de modelspoorbaan lieten een gevarieerd beeld van personen- en goederentreinen zien. Dit alles aangestuurd door het modelbaanbesturingsprogramma iTrain.

 

 

 

 

Een F-zug getrokken door een stoomlocomotief van de Baureihe 03 is onderweg van Altfurst naar Drüten en heeft zojuist het sein ter hoogte van Burg Oberlöwenstein gepasseerd.

 

 

 

 

Hier is een lokale goederentrein te zien, getrokken door een stoomlocomotief van de Baureihe 50. De goederentrein is afkomstig uit Drüten en gaat rechtdoor in de richting van Niederlöwenstein.

 

 

 

        

 

Een monitor aan de voorzijde (publiekzijde) van de modelspoorbaan maakt het voor het publiek mogelijk mee te kijken naar de treinenloop. De afgebeelde klok geeft de fictieve model-tijd aan en niet de daadwerkelijke tijd.

Wat verder opviel was dat niet alleen de voorzijde (publiekszijde) van de modelspoorbaan de aandacht trok maar dat er soms veel meer mensen aan de achterzijde te vinden waren. Door onze opstelling in de hal was hier ook alle ruimte voor. De geïnteresseerde hobbyist heeft natuurlijk ook belangstelling voor de techniek en een kijkje behind-the-scenes.

 

 

 

 

Dat een aantal mede hobbyisten onze modelspoorbaan met zeer veel aandacht en oog voor detail bestuderen blijkt wel uit een bezoeker die ons aanspreekt. Hij zag zojuist de V200 voor het sein staan (zoals op de foto hierboven), het was hem daarbij opgevallen dat het sein links van het spoor staat zonder dat voor de modelspoormachinist een waarschuwingsbord is geweest. Volgens het Duitse seinbeeld dient nl. rechts een zgn. Schachbrett tafel geplaatst te zijn als waarschuwing dat het sein op een andere plaats te verwachten is in ons geval links. (Schachbrett tafel letterlijk vertaald: Schaakbord bord) Direct laat de bezoeker op z’n mobiel een voorbeeld van een Schachbrett tafel zien.

 

Erg leuk en motiverend deze interactie met mede hobbyisten als publiek. We zullen deze tip meenemen en de mogelijkheden bekijken of de Schachbrett tafel op modelspoorbaan geplaatst kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De treinen op modelspoorbaan Burg Oberlöwenstein hebben deze dag verder probleemloos gereden, zoals het de bedoeling is van een tentoonstellingsbaan.