Club Informatie

Wat heeft onze club te bieden?

Leuk dat je onze website bezoekt en dat je geïnteresseerd bent in onze modelspoorclub. We zijn een actieve club van modelspoorhobbyisten. Wat ons bindt is de modelspoorhobby in de breedste zin van het woord. Binnen deze mooie hobby heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en interesses, zo ook binnen onze club. Zo heeft de één voorkeur voor het rijden met het 3-railsysteem, zeg maar het Märklin systeem. De ander weer met 2 rail. Een volgende gaat het meer om het bouwen zelf dan om het rijden. Weer een ander wordt enthousiast van elektronica en de volgende heeft meer voorkeur om zoveel mogelijk te digitaliseren. Ook voorkeuren voor diverse schalen zijn vertegenwoordigd in onze club. Hierbij kun je denken aan N-spoor (schaal 1:160) en H0 (schaal 1:87) en nog meer. Dan zijn er leden met thuis een modelspoorbaan, maar ook leden die thuis geen modelspoorbaan hebben.

Maar zoals eerder gezegd, wat ons bindt is de mooie hobby modelspoor! Dit enthousiasme willen dan ook graag met elkaar delen in clubverband met gezellige clubavonden, leerzame workshops en andere modelspooractiviteiten.

Algemene Clubinfo
 • Onze clubruimte is gevestigd op het Bedrijvenpark Veesteeg, Expeditieweg 8-12 6657KL Boven-Leeuwen
 • De vaste clubavonden zijn dinsdag- en donderdagavond, maar vaak wordt met een groepje onder elkaar afgesproken om maandag-, dinsdag- of woensdagavond te komen.
 • In onze eigen kantine kan tegen betaling (alleen pinnen mogelijk) een natje en een droogje worden genuttigd.
 • In onze clubruimte wordt op de begane grond gebouwd aan nieuwe modelspoorbanen en wordt onderhoud gepleegd aan bestaande modelspoorbanen. De eerste etage wordt gebruikt voor workshops en het fijnere knutselwerk. Bovendien is hier ook onze kantine met de Kantinebaan. (De eerste verdieping is via een trap bereikbaar. Qua toegankelijkheid wel iets om rekening mee te houden.)
Modelspoorbanen
 • Bouwen aan diverse nieuwe modelspoorbanen t.b.v. tentoonstellingen, zoals de M-Bahn en onze ‘vaste’ modelspoorbaan De Kantinebaan.
 • Onderhoud (indien nodig) aan bestaande tentoonstellingsbanen, zoals Oude Haven,  Koningswaal en Burg Oberlöwenstein en Kringloop.
 • Om dit mogelijk te maken is binnen onze club kennis aanwezig van Arduino / Koploper / iTrain / elektronica / scenery bouw / 3D printen / bouw van rollend materieel
Overzicht van een aantal modelspoorbanen van de modelspoorclub Maas en Waal.
Informatievoorziening
 • Leden van onze club worden door onze secretaris via de mail op de hoogte gebracht van allerhande club informatie.
 • Onze club is formeel een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging. Dit betekent dat we jaarlijks een Algemene Ledenvergadering hebben. Verder hebben we ook nog Statuten en een Huishoudelijk Reglement, deze laatste twee worden aan leden beschikbaar gesteld.
 • Verder hebben we binnen onze club een aantal interessegroepen die via Whatsapp informatie aan elkaar uitwisselen. Leden bepalen zelf of ze hieraan willen deelnemen.
Een greep uit de berichten van de WhatsApp Interessegroepen die we hebben binnen de modelspoorclub Maas en Waal.
Rijavonden
 • Op iedere laatste donderdagavond van de maand hebben we een zgn. rijavond. Dit betekent dat je dan ook met treinen kunt rijden over de dan beschikbare modelspoorbanen. Dus wil je één van je eigen treinen een keer over een van onze clubbanen laten rijden, dan kan dat wanneer deze aan de systeemeisen van die specifieke modelspoorbaan voldoen.
Evenementen
 • We nemen deel aan verschillende tentoonstellingen, enkele voorbeelden zijn:
  On TraXS, Nederlandse Modelspoordagen, Smalspoormodelbouwdagen en nog veel meer in Nederland maar ook in het buitenland.
 • We geven ‘acte de présence’ tijdens evenementen in de regio Maas en Waal.
 • We organiseren zelf ook tentoonstellingen bijvoorbeeld om een jubileum van onze club te vieren.
Als modelspoorclub Maas en Waal zijn we geregeld te vinden op evenementen binnen en buiten het Land van Maas en Waal.
Workshops

Op basis van behoefte en interesse worden door clubleden zelf of door deskundige gastsprekers workshops verzorgd. Te denken valt aan:

 • Solderen;
 • Bomen maken;
 • Werken met architecten karton (ook wel pluimkarton genoemd);
 • Weatheren of te wel het aanbrengen van gebruikssporen op de modellen.
Bij voldoende belangstelling worden workshops georganiseerd voor leden van de modelspoorclub Maas en Waal.
Eigen initiatief

De invulling van je lidmaatschap bepaal je voor een groot deel zelf door bijvoorbeeld mee te bouwen aan een nieuwe modelspoorbaan of af en toe een keer op de donderdag gezellig de clubavond te komen bezoeken. De ervaren clubleden staan altijd open voor vragen of voor het geven van adviezen. Maar het initiatief ligt vooral bij jezelf om met de modelspoorhobby binnen onze modelspoorclub aan de slag te gaan.

Geïnteresseerd geraakt? Bezoek dan een keer vrijblijvend één van onze clubavonden! Het beste kun je hiervoor contact opnemen met onze secretaris.

Tot ziens op één van onze clubavonden.

Onze clubruimte is gevestigd:
Expeditieweg 8-12
6657KL Boven-Leeuwen

Voor onze flyer klikt u op de volgende afbeelding:

Meer berichten over onze activiteiten: