M-Bahn

M-Bahn-logo

Een nostalgische Märklin baan – H0 (1:87)

Achtergrond

Onze vereniging heeft een aantal leden met interesse in Märklin, maar we hadden nog geen clubbaan waar met 3-rail materiaal op gereden kon worden, dus toen we met een nieuw project wilden beginnen moest het iets worden voor Märklin H0.
Enkele initiatiefnemers van dit project hadden in de jaren 80 als kind een Märklin baan en waren “begeisterd” door de mooie modelbanen die in de catalogi uit die tijd stonden (zie foto). Die sfeer wilden we op onze club baan creëren. Dus er werd al snel besloten dat we de metalen rails en ander materiaal uit die tijd wilden gaan gebruiken. Dat kwam mooi uit, want de club had nog vrij veel M rails liggen die in de loop van de jaren gedoneerd en gekocht was.

Een scan uit een van de Märklin catalogi die als inspiratie voor de M-Bahn heeft gediend.
Thema

Ergens op het internet liepen we tegen een baanplan aan, waarbij een rivier in de achtergrond verdween, met naast de rivier een stuk spoor. Dit was de basis voor ons idee om een stukje Rheinstrecke te maken met aan beide kanten een dubbel spoor. Over de rivier moest natuurlijk de bekende boogbrug komen en ergens moest een draaischijf en een stationnetje (met veel te korte perrons). Het doorgaande spoor wordt helemaal van bovenleiding voorzien en overal waar mogelijk komen (arm)seinen. Het wordt qua landschap een periode IV baan (jaren 70-80), maar er mag van alles op rijden.

Een afbeelding waarin de rivier is aangebracht. Artist impression gemaakt door clublid Walter, 24-05-2019.
Uitwerking

We willen dat er zowel analoog als digitaal op de baan gereden kan worden, en zelfs tegelijk. De baan is dus in 3 stroomkringen verdeeld die elk op analoog of digitaal geschakeld kunnen worden. De baan wordt volledig handbediening en wordt dus een echte speelbaan.
Door het gebruik van M-rails en andere materialen uit die tijd, zal het geen super-realistische baan worden, dat is ook niet de bedoeling, maar het moet wel een nette baan worden waar we eventueel ook mee naar buiten kunnen treden. Hij zal dus beschikbaar zijn voor beurzen en tentoonstellingen. Om die reden moet de baan ook vervoerbaar worden, daarom wordt hij in 2 helften gebouwd die zo licht mogelijk geconstrueerd zijn.

Een mooie panorama foto van de M-Bahn in aanbouw. Op het linker gedeelte is het station gepland en op het rechter gedeelte een klein loc-depot. Foto Reinier Jansen, 04-02-2020.
Schets van de modelspoorbaan M-Bahn. Om de sporen in de tunnels te kunnen onderscheiden zijn deze met een kleur gemarkeerd. Schets gemaakt door Edwin van Opstal, 10 mei 2019.

Het verloop van idee naar het uiteindelijke baanplan is weer gegeven in het eerste “bericht” van de M-Bahn.

Baanontwerp
modelspoorbaan M-Bahn Baanplan juni 2019
Het ontwerp van het baanplan voor de nostalgische Märklinbaan "M-Bahn". Ontwerp gemaakt in XTrackCAD, door clublid Marc.
Specificaties:
Onderwerp Inhoud
Naam : M-Bahn
Schaal : H0 (1:87)
Afmetingen : Netto:
Bruto:
Thema : Nostalgische Märklinbaan met jaren ’80 look
Locatie : Fantasie
Tijdperk : 4 (1970 - 1990) | volgens NEM 800 norm
Type baan : Tentoonstellingsbaan
Besturing : Keuze uit Analoog of Digitaal
Railmateriaal : Märklin M-Rails
Opmerkingen :
Beeldmateriaal
Bij onze club bouwen we samen aan de modelbanen. Hier wordt met drie man sterk, Walter, Paul en Edwin, en stuk gaas vast gemaakt. Foto Michel Turlings, 06-02-2020.
Voor de bevestiging van het gaas bevestigd clublid Peter foam. Foto Reinier Jansen, 04-02-2020.
De eerste Märklin M-rails (m van metaal) wordt uitgelegd voor een proefopstelling. Foto Reinier Jansen, 04-02-2020.
Even een proefopstelling gemaakt van het stationsgedeelte. Foto Reinier Jansen, 04-02-2020.
M-Bahn. Clubleden Bert en Edwin bekijken hoe de oever verder aangelegd kan worden. Foto: Reinier Jansen, 04-03-2020.
M-Bahn. Clubleden Harm en Bert zijn bezig met het verlijmen van de oeverconstructie, waarvan de basis wordt opgebouwd met XPS-schuim (isolatie materiaal). Foto: Reinier Jansen, 04-03-2020.
Voordat de verf grondlaag opgebracht kan worden is Edwin druk bezig met de stofzuiger om de de heuvels te reinigen. Foto Reinier Jansen, 30-09-2020.
De ondergrond waar straks begroeiing is gepland heeft bijna zijn basis kleur gekregen. Foto: Reinier Jansen, 30-09-2020.
Nog meer berichten over de M-Bahn: