Tramdepot Druten

Tramdepot Druten, september 1933

een modelspoorbaan in schaal Sm (1:64 meterspoor)

Een overzichtsfoto van het Tramdepot Druten. Foto: Michel Turlings, 30-09-2018.
Een overzichtsfoto van het Tramdepot Druten. Foto: Michel Turlings, 30-09-2018.

Het Tramdepot Druten is een modelspoorbaan welke gebouwd wordt vanuit het Stoomtram Maas & Waal project. De schaal zal zijn Sm (1:64 m = meterspoor). Het sporenplan van het toenmalige tramdepot zal op onze modelspoorbaan zo authentiek mogelijk worden nagebouwd. De lengte van het sporenplan zal wel worden ingekort om de afmetingen, ook op schaal, transportabel te houden.

De modelspoorbaan zal bestaan uit twee modules. Naast de diverse sporen komen de gebouwen bestaande uit een rijtuigenloods, lokloods, woning van de chef en arbeidershuisjes.

Thema

Het voormalige Tramdepot te Druten van de N.V. Stoomtram Maas & Waal zal als uitgangspunt dienen voor het Tramdepot Druten op schaal. De toevoeging van “september 1933” aan de titel heeft te maken dat we zomerse sfeer aan de baan willen geven, wat tot uiting komt in de eventuele beplanting die we gaan aanbrengen. Het jaartal 1933 is eerder symbolisch. De zomer van 1933 was de laatste zomer dat de Stoomtram Maas & Waal heeft gereden. De stoomtramlijn is in februari 1934 opgeheven en als autobusdienst voortgezet.

Op de tramdepot zal vooral veel gerangeerd gaan worden. De binnenkomende stoomtramloks vanuit Nijmegen zullen verzorgd moeten worden door kolen en water te nemen. Hierna kan de reis naar de eindbestemming Wamel voortgezet worden.

Er is ook een perron aanwezig, dus Tramdepot Druten heeft ook een station/halte functie. Wat zal het hier druk zijn geweest wanneer de bezoekers voor de “Leste Mert” aankwamen met de stoomtram…

Baanontwerp
Het sporenplan van Tramdepot Druten, maakt in Koploper van PaHaSOFT.
Specificaties
Onderwerp Inhoud
Naam : Tramdepot Druten, september 1933
Schaal : Sm (1:64 m = meterspoor)
Afmetingen : Netto:
Bruto:
zichtbare gedeelte:
Thema : Tramdepot te Druten van de N.V. Stoomtram Maas & Waal
Locatie : Druten (NL)
Tijdperk : II (II = periode 2)
Rollend materieel : geheel eigenbouw aan de hand originele tekeningen
Type baan : Tentoonstellingsbaan
Besturing :
Railmateriaal :
Opmerkingen :
Beeldmateriaal
Het Tramstation te Druten tijdens de Smalspoormodelbouwdagen Valkenburg ZH, 29 en 30 september 2018. Foto: Michel Turlings.
Nog meer berichten over Tramdepot Druten: