De Oude Haven

De Oude Haven - in schaal H0 (1:87)

Eind 2018 is de bouw van de Oude Haven gestart, bedoeld als nieuw project voor deelname aan tentoonstellingen.

Om aan de behoefte van het publiek aan constante beweging te voldoen, zullen de rangeerlocomotieven handmatig met de ROCO Multimaus bestuurd worden.

De Oude Haven is een kleine zelfstandige baan van de ModelSpoorClub Maas en Waal.

De baan stond binnen de modelspoorclub bekend als “het tussendoortje” waarmee werd aangegeven dat het niet een groots en meeslepend geheel zou worden. Tegelijk wordt de term “finescale” gehanteerd om daarmee aan te geven dat het wel om de detaillering gaat.

De Oude Haven - Kanaal richting Haven
Een van de afbeeldingen die als inspiratie voor de modelspoorbaan "De Oude Haven" hebben gediend. Bron: https://dutchhistoryincolor.wordpress.com/2014/05/01/twaalf-ingekleurde-fotos-veghel-frans-stender/
Thema

De Oude Haven is een denkbeeldige haven: het is geen bestaande haven, maar het beeld wordt ontleend aan een kleine haven aan een kanaal of rivier met een klein raccordement.

De spoorhaven van Veghel geeft een aardig beeld van de bedoeling.

Het speelt zich af in de periode van ongeveer 1950-1960 in Nederland.

Veel vervoer ging toen per schip en vanaf het schip per trein verder het land in of rechtstreeks naar de fabriek die langs het water lag.

De ruwe grondstoffen van de fabriek worden per schip aangevoerd. Vervolgens worden die gelost en naar de fabriek verplaatst. Daar vindt de bewerking plaats en worden de half- of eindproducten gemaakt. Die eindproducten worden per spoor afgevoerd.

Het raccordement heeft ook een loods waarin stukgoed en materialen van het spoor kunnen worden gelost en een loswal waar goederen bestemd voor kleine ondernemers kunnen worden geladen en gelost.

Baanontwerp
Baanplan van 'De Oude Haven'.

Betekenis cijfers baanplan:

  • 1. Coöperatie ‘Maas & Waal’;
  • 2. Een draaibare portaalkraan met werkende grijper. De kraan staat op een loopkat. Dit geheel staat op een kraanbrug. De kraan lost de overslag goederen op werkende transportbanden;
  • 3. Binnenvaartschip ‘Krijger’ van waaruit de overslag goederen worden gehaald;
  • 4. Moestuin;
  • 5. Haven café, met bezoek van politie i.v.m. rumoerige klant;
  • 6. Arbeiders huisjes;
  • 7. Goederenloods met opengewerkte wand. Hierdoor kan in de loods gekeken worden;
  • 8. Kolenhandel.
Specificaties
Onderwerp Inhoud
Naam : De Oude Haven
Schaal : H0 (1:87)
Afmetingen : Netto:
Bruto:
zichtbare gedeelte:
Thema : Haven met klein raccordement
Locatie : Fantasie, met een knipoog naar de oude spoorhaven van Veghel
Tijdperk : Periode 3 (jaren 1950 / 1960)
Rollend materieel : Nederlands van Artitec, Roco.
Type baan : Tentoonstellingsbaan
Besturing : Digitaal via Roco Multimaus
Railmateriaal :
Opmerkingen : De portaalkraan wordt bestuurd via een Arduino
Beeldmateriaal
Een overzichtsfoto van de kade met op de voorgrond binnenvaartschip 'De Krijger' en rechts op de achtergrond zien we nog net stoomlocomotief 731. Foto Reinier Jansen, 24-09-2020.
De draaibare portaalkraan met werkende grijper staat op een loopkat die op zijn beurt weer op de kraanbrug staat. Foto: Reinier Jansen, 16-09-2020.
Op deze foto is goed de route te zien hoe de overslag goederen van het binnenvaartschip, via kraan en transportbanden naar het gebouw gaan. Foto: Reinier Jansen, 16-09-2020.
De transportbanden in vogelperspectief. Iets naar achteren staat de directeurswoning. Foto: Reinier Jansen, 16-09-2020.
Stoomlocomotief 731 haalt hier de zojuist beladen wagons op. Foto Reinier Jansen, 24-09-2020.
Een bijzondere opname van het doorgaande spoor aan de achterzijde van de modelspoorbaan. De machinist van de DE1 heeft zojuist sein 'Veilig' gekregen. Foto Reinier Jansen, 13-07-2021.
Een locomotor Sik is aan het rangeren ter hoogte van het havencafé. Rechts is nog net een deel van de goederenloods te zien. Foto Reinier Jansen, 13-07-2021.
Een blik vanaf de waterzijde op de kade. Foto Reinier Jansen, 13-07-2021.
Een Hippel is zojuist van het hoofdspoor het raccordement op gereden. Op de achtergrond staan twee DE1's, ook wel Blauwe Engel genoemd, te wachten. Foto Reinier Jansen, 13-07-2021.
Stoomlocomotief 731 rijdt achteruit en verlaat het hoofdspoor in de richting van het raccordement. Foto Reinier Jansen, 24-09-2020.
Een mooi doorkijkje over het raccordement bij de goederenloods (links) en kolenhandel (rechts). Foto Reinier Jansen, 15-06-2021.
Het raccordement ter hoogte van de kolenhandel. Foto Reinier Jansen, 13-07-2021.
Nog meer berichten over De Oude Haven: