Deze baan is oorspronkelijk gebouwd voor de kinderen op een schipperskinderinternaat. De bouwtijd is 3 maanden geweest. Daarna is de baan geplaatst op een der slaapkamers op het internaat. Er is door de kinderen en hun vrienden ontzettend veel mee gespeeld!
Nadat de kinderen ouder zijn geworden en andere interesses hebben ontwikkeld is de baan teruggekomen. Het landschap is opgefrist en schades gerepareerd. Nu begint de baan op de modelspoorclub aan haar derde leven!
Thema
Het thema is een klein eindstationnetje ergens in het Duitse Middelgebergte.
Baanontwerp
Legenda 1. Station Walthersdorf 2. Bedrijf ‘Müller & Cie’ 3. Locomotiefloods 4. Kolenbunker 5. Laad- en losperron 6. Fiddle Yard
Toelichting baanontwerp:
De afmetingen zijn bepaald door de beschikbare afmetingen om de baan te kunnen bouwen. Ook moest de baan gemakkelijk te monteren en te demonteren zijn.
Een kind moet het immers kunnen doen.
Het transport bepaalde de afmetingen van de verschillende segmenten.
Voor het sporenplan is er gebruik gemaakt van een bestaand sporenplan.
Bestudering van sporenplannen van ‘Zwänge-West’ en enkele andere ontwerpen van specialisten, die alles uit de kast trekken om een sporenplan te optimaliseren deden uiteindelijk het besluit doen vallen het sporenplan van ‘Kleinau’ verkort om te zetten.
De baanontwerpen zijn van Thomas Englich, bijnaam in de modelspoorwereld Tom Tofte.
Deze baan heeft feitelijk alles wat er voor een spoorwegbedrijf nodig is: omloopspoor, één perron, een verhoogde kop en zijlading, een losstraat, een opstelspoor een industrieaansluiting en speciaal de locloods.
Het sporenplan is zo opgezet dat reizigerstreinen een zo lang mogelijke weg afleggen. Rangeerbewegingen mogen complex zijn, maar moeten wel logisch lijken.
Specificaties
Onderwerp
Inhoud
Naam
:
Walthersdorf
Schaal
:
H0 DCC
Afmetingen
:
Netto: 160 x 40 cm + Fiddle Yard 100 x 30 cm
Bruto: 360 x 200 cm
zichtbare gedeelte: 160 x 40 cm
Thema
:
Een klein fictief eindstation ergens in het Duitse middelgebergte
Locatie
:
Fictief
Tijdperk
:
I - III
Rollend materieel
:
Tijdperk I - III, veel eigenbouw en 3D geprint materieel