AlgemeenTechniek

Workshop Solderen 2012

Op woensdagavond 11 april 2012 werd voor leden van de modelspoorclub Maas en Waal een workshop solderen georganiseerd. De deelnemers kregen de fijne kneepjes van het solderen aangeleerd door clublid Maarten samen met clublid Willem.

Willem had de nodige informatie verwerkt op handige A-4 formaat hand-outs.

Het soldeer project was een schakeling van merk Tams voor o.a.  “gaslampen aansturing” op een vierkant printje van 4 x4 cm.

Workshop Solderen 2012 nr. 03. Clublid Maarten geeft uitleg aan de workshop deelnemers. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 01. Na de algemene uitleg van clublid Maarten kunnen de workshop deelnemers zelf aan de slag. In het midden van de foto is clublid Gérard aan de slag gegaan. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 10. In midden staat Maarten en geeft clublid Harrie nadere uitleg. Links van Maarten (rechts op de foto) zit clublid Gerrit te werken. Geheel links op de foto zit clublid Frans. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 02. De deelnemers aan de workshop zijn lekker aan het werk. Van links naar rechts zijn dit: Gérard, Jaap, Niels, Frans. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 04. Clublid Gerrit bekijk zijn werkstuk eens goed voordat hij gaat solderen. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 05. Clublid Harrie leest aandachtig de handleiding door. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 07. Clublid Gérard is met de soldeerbout bezig. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 09. Clublid Jaap aan het werk. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 06. Clublid Niels is met de soldeerbout bezig. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop Solderen 2012 nr. 08. Terwijl clublid Niels (geheel links) met uiterste nauwkeurigheid aan het werk is. Krijgt clublid Frans aanwijzingen van clublid Maarten. Foto: collectie Maarten Schermij.
Workshop opdracht

De opdracht – en voor sommige misschien ook wel de uitdaging – was om een printplaatje van Tams Elektronik, LC-9 “Gaslaternen-Zündmodul” in elkaar te zetten d.m.v. solderen. En werkend te krijgen! Volgens de website van Tams Elektronik is dit printplaatje (anno juli 2021) niet meer leverbaar.

Voorbeeld van het printplaatje LC-9 "Gaslaternen-Zündmodul" van Tams Elektronik. Bron: Tams Elektronik.