Werk van leden

Glück Auf

Een modelspoorbaan gemaakt voor de derde minibaantjes wedstrijd van Modelspoormagazine. Gebouwd door ons clublid Maarten Schermij samen met (niet clubleden) Ton Janssen, Hans Louvet en Alexander Kooi. De modelspoorbaan heeft de titel “Glück Auf” en is geïnspireerd op een video op YouTube over een bruinkoolmijn in Albanië. De video is verderop in dit bericht te zien. Boven op de frieslijst van de baan prijken de cyrillische letters, wat ‘Kom veilig weer boven’ betekent. Een vrije vertaling van “Glück Auf”. De modelspoorbaan is in schaal 0f (1:45) voorstellende veldspoor 500 – 600 mm, in de periode 1950 ergens in Albanië. De gebouwen en rollend materieel zijn zelfbouw/ombouw. De presentatie op de minibaantjes wedstrijd was in Mechelen (B) in het weekend van 27 en 28 oktober 2012.

Totaal overzicht van de modelspoorbaan "Glück Auf". De verlichting van de baan heeft een dag en nacht simulatie. Aan de kleur te zien is of wordt het nacht. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Zijaanzicht van de modelspoorbaan "Glück Auf". Vanuit deze positie, kijkend vanuit het linker gedeelte van de modelspoorbaan, is het sporenplan grotendeels waar te nemen. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
De trein met vers gewonnen bruinkool komt aan bij de wagonkipper. In de wagonkipper wordt de lading gekipt in een trechter en vandaar uit valt de lading in de klaar staande vrachtwagen. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
De chauffeur besteed zijn tijd nuttig door even te pauzeren op de treeplank van zijn vrachtwagen. Daarboven is er geen tijd voor een pauze, de wagons moeten geleegd worden met behulp van de wagonkipper. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Een vrachtwagen van het merk GAZ is met een lading bruinkool onderweg voor verdere verwerking. De mijn zelf heeft hiervoor geen faciliteiten. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
De elektrische locomotief heeft zojuist de lege wagons opgehaald bij de wagonkipper. Op de achtergrond is het afdak te zien wat gebruikt wordt als nachtverblijf voor de locomotief. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Een detailopname van de wagonkipper. Hierin wordt letterlijk een wagon gekipt, waardoor de lading eruit valt. De lading valt dan in een grote trechter / opvangbak die zich onder de wagonkipper bevindt. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Het mijnhout wat zojuist door de zagerij op maat is gezaagd ligt al klaar voor transport richting de mijn. Foto: Michel Turlings, 21-02-2014 (Rail 2014)
Een belangrijk onderdeel in de mijnbouw is het mijnhout. Hier wordt dit met de hand op maat gezaagd. Links is nog net het afdak te zien waar de elektrische locomotief wordt gestald wanneer deze niet wordt gebruikt. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Een detailopname van de machinist. Hij houdt de ijzerenstaaf vast die fungeert als pantograaf. Thans ondenkbaar met de huidige arbo regels! Foto: Michel Turlings, 21-02-2014 (Rail 2014)
Een mooie detailfoto van de wissel. Deze wissel heeft, net zo als de 1:1 wissel, maar één lange tong die doorloopt tot aan het puntstuk. De 1:1 wissel wordt met de voet omgelegd en in model is gekozen voor een servoaandrijving. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Mijnwerkers lopen naar de opslagplaats voor explosieven, getuige de waarschuwingsborden. Of het gebouw aan alle voorschriften voldoet, gezien de staat waarin het verkeerd, valt te betwijfelen. De zwerfhonden op de voorgrond hebben daar geen boodschap aan. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
Onmiskenbaar het waarschuwingsbord voor gevaar voor explosieven. De kompel meest rechts in beeld lijkt nu pas doordrongen te zijn van het gevaar waar hij al weken aan voorbij loopt. Foto: bewerking van een foto uit de collectie van Maarten Schermij, 28-10-2012.
Het kleine verblijf van de mijnwerkers (kompels) en daarachter is de mijnschacht. Te herkennen aan de voor de meeste mijnen typerende schachtbok. Foto: collectie Maarten Schermij, 28-10-2012.
De titel van de modelspoorbaan "Glück Auf" in het cyrillisch. De vertaling van het cyrillisch schrift is 'Kom veilig weer boven'. Foto: Michel Turlings, 21-02-2014 (Rail 2014)
Achtergrond info

Hieronder de video die als inspiratie voor deze modelspoorbaan heeft gediend:

In Modelspoormagazine nummer 125 (mei 2013) staat een leuk artikel over deze modelspoorbaan beschreven. Mogelijk is dit nummer nog te bestellen bij Modelspoormagazine.

Modelspoormagazine 125 coverpagina, mei 2013