Burg Oberlöwenstein

Modelspoorbeurs Expo Houten

Op zaterdag 10 november 2018 is onze modelspoorclub Maas en Waal aanwezig met de modelspoorbaan ‘Burg Oberlöwenstein‘.

De organisatie HOBMA Modelbouw van de Modelspoorbeurs Expo Houten heeft de modelspoorclub Maas en Waal uitgenodigd om de festiviteiten rond het 20-jarig jubileum van de beurs in Houten extra luister bij te zetten met onze N-spoorbaan Burg Oberlöwenstein.

Nog even een laatste check. De treinen op de modelspoorbaan lieten een gevarieerd beeld van personen- en goederentreinen zien. Dit alles aangestuurd door het modelbaanbesturingsprogramma iTrain. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.

Met behulp van al aanwezige clubleden werd de modelbaan op z’n plaats gezet en kon begonnen worden met het opbouwen en ‘tentoonstellings-gereed’ aankleden van de modelspoorbaan en na een paar testrondes was de modelspoorbaan gereed voor de tentoonstelling.

Het meegenomen foldermateriaal heeft ook zijn diensten bewezen. Er is aan vier personen, die belangstelling toonden om lid te worden van de MSC Maas & Waal, een clubfolder meegegeven.

De modelspoorbaan 'Burg Oberlöwenstein' staat opgesteld en bedrijfsklaar. Laat te publiek maar komen... Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
De modelspoorbaan 'Burg Oberlöwenstein' staat opgesteld en bedrijfsklaar. Laat te publiek maar komen... Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Een F-zug getrokken door een stoomlocomotief van de Baureihe 03 is onderweg van Altfurst naar Drüten en heeft zojuist het sein ter hoogte van Burg Oberlöwenstein gepasseerd. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Hier is een lokale goederentrein te zien, getrokken door een stoomlocomotief van de Baureihe 50. De goederentrein is afkomstig uit Drüten en gaat rechtdoor in de richting van Niederlöwenstein. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Een monitor aan de voorzijde (publiekszijde) van de modelspoorbaan maakt het voor het publiek mogelijk mee te kijken naar de treinenloop. De afgebeelde klok geeft de fictieve model-tijd aan en niet de daadwerkelijke tijd. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Wat verder opviel was dat niet alleen de voorzijde (publiekszijde) van de modelspoorbaan de aandacht trok maar dat er soms veel meer mensen aan de achterzijde te vinden waren. Door onze opstelling in de hal was hier ook alle ruimte voor. De geïnteresseerde hobbyist heeft natuurlijk ook belangstelling voor de techniek en een kijkje behind-the-scenes. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Dat een aantal mede hobbyisten onze modelspoorbaan met zeer veel aandacht en oog voor detail bestuderen blijkt wel uit een bezoeker die ons aanspreekt. Hij zag zojuist de V200 voor het sein staan (zoals op de foto hierboven), het was hem daarbij opgevallen dat het sein links van het spoor staat zonder dat voor de modelspoormachinist een waarschuwingsbord is geweest. Volgens het Duitse seinbeeld dient nl. rechts een zgn. Schachbrett tafel geplaatst te zijn als waarschuwing dat het sein op een andere plaats te verwachten is in ons geval links. (Schachbrett tafel letterlijk vertaald: Schaakbord bord) Direct laat de bezoeker op z’n mobiel een voorbeeld van een Schachbrett tafel zien. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Erg leuk en motiverend deze interactie met mede hobbyisten als publiek. We zullen deze tip meenemen en de mogelijkheden bekijken of de Schachbrett tafel op modelspoorbaan geplaatst kan worden. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
Tijdens een rustig moment toch eens goed gekeken, maar het bedoelde bord 'Schachbrett' staat wel degelijk geplaatst. Maar alleen van de zijkant van de modelspoorbaan te zien, vanuit de rijrichting dus. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.
De treinen op modelspoorbaan Burg Oberlöwenstein hebben deze dag verder probleemloos gereden, zoals het de bedoeling is van een tentoonstellingsbaan. Foto: Michel Turlings, 10-11-2018.