AlgemeenTramdepot Druten

Open monumentendag 2024

Voor het eerst in ons bestaan nemen we als modelspoorclub deel aan de Open monumentendag 2024. Hoe dat zo, zult u zich wellicht afvragen? Tijdens onze Opendagen in maart 2024 zag een lid van het organiserend comité van de Open monumentendag onze modelspoorbaan in wording ‘Tramdepot Druten’. Omdat het thema dit jaar “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen” is, leek het hem passend ons te vragen om deel te nemen. We bouwen als het ware aan een monument in miniatuur. Om lang verhaal kort te houden, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in onze deelname aan de Open monumentendag 2024!

Wat kunt u verwachten? Zoals al vermeld is de in aanbouw zijnde modelspoorbaan ‘Tramdepot Druten’ opgesteld. Daarnaast wordt een doorlopende video getoond met wat algemene feiten over de Stoomtram Maas en Waal en verder is er nog de route Nijmegen-Wamel. Deze route is uitgeprint en hangt als een langgerekte landkaart bij ons in de clubruimte.

De in aanbouw zijnde modelspoorbaan Tramdepot Druten met op de achtergrond de tramroute Nijmegen-Wamel.
De in aanbouw zijnde modelspoorbaan Tramdepot Druten met op de achtergrond de tramroute Nijmegen-Wamel.

In onze clubruimte staan ook nog andere modelspoorbanen opgesteld en afhankelijk van de aanwezigheid van leden (allemaal vrijwilligers) zullen deze al dan niet in werking zijn.

U bent van harte welkom!

Waar kunt u ons vinden?

Modelspoorclub Maas en Waal
Expeditieweg 8-12
6657KL Boven-Leeuwen

Openingstijden:
beide dagen van 11:00 – 17:00 uur.

Route animatie
Photo by Alex Heuvink on Unsplash
Photo by Alex Heuvink on Unsplash
Thema Open Monumentendag 2024

Bron: website Open monumentendag.

Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days (EHD). De European Heritage Days benoemen voor elk jaar het overkoepelende thema voor Open Monumentendag, waarbij het verzoek aan alle deelnemende landen is om dit thema te volgen. Het thema voor 2024 is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”.

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.

Open Monumentendag 2024, 14 - 15 september 2024, slogan: 'Onderweg'.
Open Monumentendag 2024, 14 - 15 september 2024, slogan: 'Onderweg'.

Onderweg!

Dit jaar gebruiken we de slogan ‘onderweg!’. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken. Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentendag weekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt.

Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben- op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Maar het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu. De associaties en verwante onderwerpen zijn zo divers dat elk comité in het weekend van 14 en 15 september 2024 zijn eigen draai aan het thema kan geven.

Stoomtram Backer & Rueb ('Backertje'), dergelijke tramlocomotieven zijn ook in gebruik geweest bij de Stoomtram Maas en Waal.
Stoomtram Backer & Rueb ('Backertje'), dergelijke tramlocomotieven zijn ook in gebruik geweest bij de Stoomtram Maas en Waal.