AlgemeenTechniek

Digitaal Demo’s Houten 2008

In 2008 heeft clublid Willem meerdere demonstraties gegeven, tijdens de modelspoorbeurzen te Houten, over de mogelijkheden van het digitaal rijden op een modelspoorbaan. De demonstraties van Willem waren er vooral op gericht om te laten zien dat het digitaal rijden ook met goedkope middelen mogelijk is.

Clublid Willem, nog in de oude blauwe clubkleding, is klaar om met de demonstratie aan te vangen. Houten 2008. Foto: collectie Maarten Schermij.

Op de linker laptop is het softwareprogramma ‘MRdirect’ (MSDos) geïnstalleerd. MRdirect genereert het DCC en het Märklin / Motorola signaal en kan op een oude MS-DOS personal computer (Direct Drive PC [DDpc]) c.q. oude Laptop draaien.

De opstelling van de laptops tijdens de digitaal demo te Houten in 2008. Foto: collectie Maarten Schermij.
MRdirect opstart venster. Bron afbeelding: Handleiding MRdirect, Versie 8.0 - mei 2012.

De PC of laptop met MRdirect vervangt de Uhlenbrock Intellibox en/of de Märklin Central Unit, Computer-interface en Keyboard(s).
Om een werkend digitaal systeem op te bouwen heb je verder alleen nog een booster nodig.
Tevens kan er gebruik gemaakt worden van computerbesturing met een besturingsprogramma zoals Koploper en, zoals de eerste foto laat zien, eenvoudige handregelaars.
In dat geval zijn er ook terugmelders nodig.

Schematische weergave van de werking van MRdirect. Bron afbeelding: Handleiding MRdirect, Versie 8.0 - mei 2012.

Voor de laptop zie je een booster schakeling (zie eerste foto), een tweetal terugmelders en een rijregelaar.
De rijregelaar is uitgevoerd met drukknoppen.
De booster schakeling (de voorste op de eerste foto) was ook geschikt voor het gebruik met een locmuis of Multimuis van Roco / Fleischmann.
De laptop met MRdirect had je dan niet meer nodig.

Voor Willem zijn deze demonstraties de vooravond geweest van de oprichting van ‘Etecmo’. Etecmo staat voor Electronica Techniek Modelspoor en is officieel op 10 feb. 2009 gestart.
Door het maken en bedenken van deze ”units” en de getoonde belangstelling door beursbezoekers was er behoefte aan goedkope maar degelijke modules om een digitale baan op te kunnen bouwen.
Daarnaast was er behoefte aan (technische) ondersteuning om tot een bevredigend resultaat te komen bij het digitaliseren van modelbaan.

Verantwoording:

  • Met dank aan clublid Willem Jansen die de redactie van onze website van achtergrondinformatie heeft voorzien om dit bericht te kunnen maken.
  • Maarten Schermij bedankt voor de foto’s uit 2008.
  • Handleiding MRdirect Versie 8.0 – mei 2012. Hierin staat vermeld: “Overname van (delen) uit de handleiding en zogenaamde “screen-shots” van de software in eigen “hobby” web-pages is toegestaan mits de herkomst wordt vermeld.