Koningswaal

Smalspoor modelbouwdagen 2017

Op 23 en 24 september 2017 werd bij de Stoomtrein Katwijk – Leiden aan het Valkenburgse meer te Valkenburg (ZH) voor de 18e keer de Smalspoor modelbouwdagen gehouden; een evenement waarin de modelbouw van smalspoorbanen centraal staat.
De modelspoorclub Maas en Waal werd uitgenodigd om met ‘Koningswaal, augustus 1933‘, deel te nemen; de Stoomtram Maas en Waal reed op 1067 mm smalspoor.

Hieronder een aantal foto’ s, die een indruk geven van onze aanwezigheid.

Koningswaal had een mooi plekje gekregen voor de twee originele tramloks van de Geldersche Tramwegen, die in dit museum staan opgesteld: de Silvolde en de Vrijland.

Onze buren waren Sven van der Hart met zijn Tramfabriek, die de Silvolde in model ten doop hield en Guillaume Veenhuis met de Schipbrug van de GTW.

Op zaterdagochtend, ruim voor de opening, draaien de trams al hun rondjes. Foto: Rob Boeser.
Onze 'onzichtbare berging' in de GTW 607 Vrijland; wanneer het deurtje dicht was, viel deze als zodanig nauwelijks op. Foto: Rob Boeser.
Len de Vries kwam, zoals tijdens OntraXS beloofd, de foto' s maken voor een artikel in Rail Magazine. Foto: Rob Boeser.
De ZE 7 (Tramweg Mij Zutphen - Emmerik), de latere GTW 607, als achtergrond voor Koningswaal. Op de laptop draaide onze presentatie 'Een stoomtramreis van Nijmegen naar Wamel'. Foto: Rob Boeser.
Op zondagmiddag, tegen sluitingstijd, kon deze overzichtsfoto gemaakt worden, waarop de GTW 607, de Vrijland en het jubileumtramstel met GTW 13, de Silvolde, te zien zijn, dat in de zomer van 1957 haar laatste ritten maakte. Foto: Rob Boeser.
In Valkenburg ZH staat ook de enige overgebleven wagon van de Stoomtram Maas en Waal, postbagagerijtuig LD 2, die zo te zien, laten we zeggen 'op instorten' staat... Toch verzekert men ons in het museum, dat deze wagen absoluut gerestaureerd gaat worden. Foto: Rob Boeser.