M-BahnTechniek

M-Bahn – De sleperwipper

M-Bahn, om kortsluiting, die veroorzaakt kan worden door de sleper, tussen de blokken te voorkomen dienen zgn. sleperwippers geplaatst te worden. Bron foto: https://www.lokloehne.de/mrklinkgleiskontaktwippe-15969.html.

In de update van december werd gesproken over een sleperwipper. In dit bericht een korte uiteenzetting van de werking van een zgn. sleperwipper. Het betreft Märklin artikel 385550. Dit kleine kunststof blokje wordt geplaatst tussen de rails tussen twee blokken en zorgt er voor dat de sleper geen kortsluiting tussen de twee blokken veroorzaakt. Bij gebruik van een sleperwipper blijft het noodzakelijk om onder de M-rails de middengeleider te isoleren.

M-Bahn, de benodigde sleperwippers zijn binnen. Foto: Maarten Schermij, 08-12-2019.
M-Bahn, afbeelding uit de handleiding van Märklin artikel 385550. In het rode kader staat afgebeeld hoe de sleperwipper in de M-rails dient te worden geplaatst. Bron: Marklin handleiding art. nr. 385550.
M-Bahn, schematische weergave m.b.t. de werking van de sleperwipper. Tekening gemaakt door: Michel Turlings, 08-12-2019.
M-Bahn, ook bij het gebruik van een sleperwipper blijft het noodzakelijk om ook de onderzijde van de middengeleider goed te isoleren. Bron foto: https://www.stayathome.ch/verkabelung.htm