A4-tje Laden of LossenDe Oude Haven

Prototype Kraan voor De Oude Haven

Tekst: Leo Boekhoven

De tentoonstellingsbaan “De Oude Haven” moest voorzien worden van een kraan om het schip in de haven te laden, of te lossen. Ik heb direct voorgesteld, om de kraan te gaan bouwen. Ik heb toen geopperd om de kraan ook nog te laten bewegen. Omdat ik nog nieuw was op de club, wist niemand of mij dat zou gaan lukken, en hoe dat eruit zou komen te zien. Ik heb toen voorgesteld om een prototype te bouwen, en als dat zou passen in de tentoonstellingsbaan, kon het daarin geplaatst worden.

modelspoorbaan Oude Haven met prototype Kraan
Op de Oude Haven wordt een proefopstelling gemaakt met een prototype van de Kraan. Foto: Bas Vrij, 01-10-2019.

Op hetzelfde moment werd de inschrijving voor de A4-dioramawedstrijd geopend. 1+1=3 en dus heb ik het prototype gebouwd op een A4 formaat.

De kraan zelf is eigenlijk vrij eenvoudig van opzet, waarbij er twee motoren in de cabine geplaatst zijn. Eén voor het zwenken van de kraan, en één voor het hijsen. De bijbehorende elektronica heeft nog een paar schakelaars nodig, om elke keer op hetzelfde punt uit te komen. Daarom zit er in de cabine een reed-contact (magnetische schakelaar) om het hijsen te stoppen als de last hoog genoeg is, en twee reed-contacten om het zwenken naar links en naar rechts te stoppen.

modelspoorbaan Oude Haven met Kraan met twee motoren.
Modelspoorbaan De Oude Haven met een test opstelling van de kraan. Duidelijk zichtbaar zijn de twee motoren die voor de aandrijving zorgen. Foto: Peter Gradussen, 19-11-2019.

Het mooie van een vereniging zoals modelspoorclub Maas en Waal, is dat iedereen zijn speciale kennis op een bepaald gebied kan delen met anderen. Terwijl de één met bewondering staat te kijken naar het werk van de ander, is die ander weer onder de indruk van het werk van de één.

De besturing van de kraan is daarom uitgevoerd met een Arduino, iets waar ikzelf helemaal niets vanaf weet, maar binnen de vereniging zijn er mensen die ermee kunnen lezen en schrijven.

Tijdens de smalspoormodelbouwdagen 2019, gehouden in het smalspoormuseum in Valkenburg (ZH) werd de A4 dioramawedstrijd gehouden.

Er waren twee inzendingen in de categorie Jeugd, en 24 deelnemers in de categorie Volwassenen. Het publiek mag zijn stem uitbrengen tijdens de twee dagen. Daarnaast wordt er een winnaar gekozen door een vakjury, voor de prijs “bewegend element”.

A4-Dioramawedstrijd 2019, het A4-tje van Leo Boekhoven met het thema Laden of Lossen? Foto: Leo Boekhoven, 29-09-2019.

Mijn prototype van de kraan op de oude haven ontving een 5e prijs van het publiek, en daar was ik best tevreden mee, maar de eerste prijs ontvangen voor het bewegende element, was een hele grote kers op de taart, na ongeveer 10 maanden bouwen, en (vooral) samenwerken, om dit voor elkaar te krijgen.

Omdat ik veel werk met 3d-printing is het nu niet zo heel moeilijk om een tweede kraan te bouwen die in onze nieuwe tentoonstellingsbaan geplaatst gaat worden. Daar kan de kraan het schip aan de kade gaan lossen, om de veevoer fabriek te voorzien van grondstoffen.